2015. június 27., szombat

sáros töredékek



„Európa-szerte iszlám párhuzamos társadalmak alakulnak ki.” Így kezdődik az a cikk, amit el akartam olvasni. De nincs rá hangulatom, kicsit halott még az agyam. Valójában nagyon jó volt az elmúlt 24 óra. Kár, hogy alig emlékszem valamire. Talán az írás segít. De reménytelen, nincs nyelv ezt elmondani. Hidegzuhany. A gyomrom s májam helyett csak egy vibráló fájdalom.
A nyelvem az úton vesztettem el, s még nem talált vissza hozzám. Hogy lehet így elmondani, hogy fesztivál van? Más a hangulat. Feelingje van a városnak. De párhuzamos társadalmakban élünk már. Mondom, eső lesz. Valahol már gyűlnek a felhők, s készek a fejünkre szakadni. Milyen nyelv tudná ezt mondani?  Semmilyen.  Szótlanul megyünk az úton, a Bulga fele. Én folyton le akarok ülni valahova, mert a lábaimba a csontok helyett  ólom van. Nehezek a lépések, elég nagy kontroll kell a menéshez. Aztán a járdán ott hever az a döglött galamb. Megállunk, káromkodok. Nem normális ez a világ. Nem normális, hogy a döglött galamb csak nekünk két részegnek tűnik fel. Talán csak nekem. Huni dünnyög. Neki sincs nyelve, ő is fáradt. Hirtelen észreveszem, hogy valahol elvesztettük Tomit. Ja, mert ő Fridával jön, s rohadt lassan. Csodálatosan lelkes lény az a Frida. Felfoghatatlan.
Nem tudom, hogy jutottunk a Bulgába, de ott voltunk. Hemzsegnek az emberek az udvaron, mindenki eszik. Mindenkin színes karkötők vannak. Persze a fesztivál. Rohadtul sok gumicsizma nyüzsög az asztalok alatt. Az egész Electric Castle egy nagy dagonyázás a sárban. Jól jön ez a gumicsizmaffia biznisznek. A fesztiválnak holnap vége lesz, de a kastély ott marad a rohadt sárban. Valami baj van a világgal. Huni még mindig csak dünnyög. Aztán megjön Tomi is Fridával, a csajok egyből fényképezni kezdik. Tényleg nincs minden rendben. Utólag is igazolt, hogy inni kell, sokat, töményt.
Ez Erdély: egy ódon kastély, amiben koncertek vannak, áll a bál, de aztán vége. Marad a málló vakolat, több ezer használatlan színes gumicsizma, s rohadt sok sár. S senki nem tudja, mi lesz a pénzzel. Hiába osszuk ezt az Insoban a lelkes aktivistákkal. Az már magánügy. Érted? Ifjúsági Főváros, amit ellepnek a gumicsizmák, sár van, ez van. Nincs mit tenni. Vagy Zsombinak a kérdése: meg lehet menteni egy elcseszett lelket? Insomniások vagyunk, betegek.
Próbálom megérteni az elcseszett lelkeket a hellén filozófiával, á lá Pierre Hadot. Mert nem tudok igazi baloldali lenni. Nem megy nekem az ilyen társadalom megmentéses akció. Bocs, de tényleg nem megy. Ez már hitbeli kérdés. De a társadalom vajon nem elcseszett egyénekből áll? Társias társiatlanságban egy gumicsizmás hadsereg. A másik oldalon panaszkodnak: Senki nem jön a fesztiválra? Senki. Mégis mindenki ott van. Kirkegaard elsírná magát, ha látná, hogy az esztétikai beállítódás nem személyiséget alkot, hanem tömeghisztériát. Flow. Áramlások, élvezetek, folyunk a sárban. De talán nem is esztétikai ez az egész, mert nincsenek érzékeink. Ki tudja? Kit érdekel? A legjobb pincér a városban egy szinész csávó: Okos úr. Ez a neve, s nagyon jól eljátszódja, hogy tényleg pincér. Nem hozza már a számlát? Ki fizeti? Nem érdekel, menjünk.
Egy olyan elcseszett generáció vagyunk, hogy amikor elköszönünk, akkor hozzátesszük: remélem nem utoljára találkoztunk. Tántorgunk, nincs nyelvünk beszélgetni. Másnap a Facebookon töredékekből próbáljuk rekonstruálni magunkat, chetelünk, sokat csodálkozunk. Mintha filmet néznénk, mintha megéltük volna már. Deja vu világ. Ráestem a ruhaszárítóra, összetört, mesélik, s tényleg, mintha én lettem volna az. Vagy felköltenek a rendőrök a lépcsőházban, hogy miért alszol nappal a lábtörlőn? Igazoltatnak, s észbe kapsz, hogy háde én itt lakom! Lassan körvonalazódik, hogy mit ittunk, kik voltunk, kivel aludtunk, s még élünk. Minden rendben van. Persze maradnak fehér foltok: mikor indultál el, s hogy jutottál haza? Vagy máskor: mitől véres a kezed, mitől lila a szemed. Van ami kiderül, majd, idővel, egy másik részegségben valaki mond valamit, ami megvilágít egy rejtélyt. Veszélyesen élünk, veszélyes idők ezek. Szét vagyunk szóródva ebben a globális gumicsizmás faluban. Ha még találkozunk, akkor iszunk. Nincs más nyelv, de egy azonos szintre jutunk. Együtt éljük át, senki sem emlékszik, de együtt rekonstruálunk majd. Az elcseszett lelkeket nem lehet megmenteni. De talán le lehet építeni, s talán majd újraépíteni valamit helyette.  S ez nem pszichológiai kérdés, ez filozófiai feladat. S mint olyan: megoldhatatlan. Ősi feladat, Szókratész feladata: megrontani az ifjúságot. Talán ez a politika alapja. Ezért elítéltek vagyunk már több, mint kétezer éve, száműzöttek a globálprovinciába'.
Józanodás közben az jutott eszembe, hogy milyen rondák az emberek, ha csak állatoknak nézzük. Még belegondolni is rossz, mondtad. Inkább ne gondolkozz, csak beszélj hülyeségeket. Neked bejönne, ha vasárnap lenne? Ez rohadt jó vicc ilyenkor szombat délután, amikor reggel kellene legyen.
„Európa-szerte iszlám párhuzamos társadalmak alakulnak ki.” Semmire sem vagyunk felkészítve. De ma legalizálták Amerikában a melegházasságot, s okunk van ünnepelni. Szivárványosra cserélni a profilképet. Vagy lázadni. Hőbörögni. Vagy beszélgetni. De milyen nyelven lehet hozzászólni az elcseszett lelkekhez? A szivárványos gumicsizma fundameltálontológiája egy hermeneutikai kérdésfeltevésben. Inkább olvass. Másnaposan meg írj. S ragaszkodj a délelőtti kávézásokhoz. Ennyi az egész, s nem veszted el a fejed.