2016. február 25., csütörtök

Magánpszichiátria



Judith Butler születésnapjára, egy baráti nekrológ helyett, hagyjatok békén.
Egyik kedvenc képem. Utána került szanatóriumba.
Esett az eső, amikor felhívtak. Meghalt. Felakasztotta magát. Ha valami kiderül, egyértelművé válik, akkor majd még felhívnak. Csendes lettem és szomorú, magamban vele beszélgettem. A hamvak szétszórására menjek el, mert talán az egyetlen vagyok, aki érti, hogy miért tette. Persze, ez nem így megy, mondtam neki, ezt senki sem érti, ezt nem lehet megérteni. Utoljára egy temetésen találkoztunk, abban a ruhában volt, fekete szövetnadrág, fehér ing, s úgy beszélt most is, mint akkor. Csendes lettem és szomorú, s hogy jó giccses legyen, csendesen csepergett-esett az eső. De nem így megy ez, mondtam neki, most ne piszkálj fel, most éppen valami nadrágot keresünk a turkálóban, most azzal kell foglalkozni. S kegyetlenül otthagytam egy deci vodkával, csak nézett utánam, nyurga testén fekete szövetnadrág, vasalt ing. Átkapcsoltam sztoikusba, nem lehetek egoistán folyton csendes és szomorú. Sőt: egyre kevesebb a csend és a szomor bennem, most nem pazarolhatom. Később még beszélgetünk, mikor egyedül maradok, most más is jelen van, nem jó, ha kizárom. Ki tudja, mi jön még?
Másnap egész nap egyedül voltam, de aludtam. Álmomban egy performance volt az Insomniában. Az Insomniában! Az a hely a miénk, az az agora, ahol megbeszéljük a dolgokat. Az a hely a köztér, a mi saját nyilvánosságunk, ahol lebeszélni akarok mindenkit az ilyen-olyan aktivistáskodásról, s rábeszélni a filozófiára, a reflektáltságra, vagy dehogy, igazából csak egy kocsma, vagy kávézó, ahol tudják, hogy hosszú kávét iszom három cukorral, tejjel. S néha berúgunk. S itt csinálnak valami performance-ot ezek a művészkedők. Nagyjából arról szólt, hogy a csaj meztelenül kifeküdt a nagy asztalra, s mindenki azt csinált vele amit csak akart. A nő, mint tárgy, meztelen pőre testiség. Marina Abramović, suttogták, de nekem az jutott eszembe, hogy Lady Gaga. Az egész a sexre ment ki. Unalmas volt. Mű volt. Artistic concept of gender & sexuality. Engem ez nem érint, nekem ez túl… urbánus. Én ehhez, túl provinciális vagyok, hagyjanak ki belőle. Ez itt Kelet-Európa, ez itt az Insomnia, ahol tudják, hogy iszom a kávét, s nem lepődnek meg, ha éjjel egykor kávét rendelek. A művelt társaságban én itt egy paraszt vagyok, hagyjuk a performance-okat Ady kultúrnépeire. Igen, valami ilyesmit álmodtam. Aztán fizetés helyett odaszartam a pult elé, vigyorogva a kamerába. Értelmezzétek.
Amikor felébredtem, még mindig esett, szemerkélt az eső. Az öngyilkos osztálytársamra gondoltam, hogy megyek egyet sétálni. Csend és szomorúság. Az emberiséget kizártam, csak mendegéltem a központ fele. Hiányzott az Insomnia. De a buszon emberi lények vannak. Nagyon jó érzés belelépni a pocsolyákba. Szeretem a pocsolyákat. A pocsolyákat szeretem. A villamos sínpárnál megálltam, ácsorogtam vagy 15 percet. Aztán jött. Csilingelt. Csilingelő masina. Áh, az egyik legszebb élmény, bevárni egy villamost, meghallani a csilingelését. Az újabbak csipognak, ezért néha rohadt-sokat kell várni, egy régi komcsi villamosra, amelyik még tud csilingelni. Persze, nem villamossal megyek, gyalogolok tovább. A villamoson nincsenek pocsolyák, de vannak emberek.
Insomnia. Kávé. Elkezdek olvasni a szántóföldi zöldségtermesztés gépesítésé-ről, majd ekéket, motoros kapagépeket nézek az olx-en. Eszembe jut, hogy Bálint Gazdának több követője van a facebook-on, mint bármelyik társadalmi-kulturális alapítványnak, intézménynek. Ez itt Kelet-Európa, kéremszépen, itt csak internetes parasztság van, és mindig elmaradott forradalom. Meg nemes urak, a jobbágyaikkal. Nehéz gondolkodni feudális körülmények közepette, s még nehezebb komolyan vennünk magunkat. Azt sem tudjuk mit akarunk, de nagyon meg akarjuk csinálni. Mi „értelmiségiek”. A kiválasztottak. Az írók, költők, a művészek, a bölcsészek, a filozófusok. A krisztusi kereszthordozók, a gyilkos keresztes lovagok. A szabadkőművesek, a diplomás szabad kényszerkőművesek. Artistic concept of gender & sexuality versus A szántóföldi zöldségtermesztés gépesítése. Az osztálytársam. Rúgjunk be. Berúgunk, oda a közkölcségpénz. Menjünk koncertre. Menjünk. Menjünk vissza inni. Menjünk. Klikkesedjünk. Pletykáljunk. 
Ne haragudjatok, ha néha szó nélkül lelépek. Szeretek esőben mászkálni, semmi több nincs ebben.
Néha szó nélkül lelépek. Nekem otthon van egy jó nagy kertem, ott ásni szoktam, hagymát dugni, néha levágok egy-egy állatot. Ott csend van, és a mélyszegény falusi szomorúság. Ott feltöltekezem a csendben, és a szomorban.
Ez már csak ilyen. Ott Sade-t olvasok, nem Gadamert. „Ismerd meg önmagad”. 
Ne irigykedjetek, hogy nekem van egy magánpszichiátriám.