2012. január 28., szombat

Hallgatom ezt a zenét:


Azontúl csendes-havas szombat van. Felkeltem, de tovább alszom magam, tovább álmodom magam. Egy darabig még nem mertem kimászni az ágyból, mert hideg a világ. Hallgattam Eddie Vedder-t, mert szeretem a magányt, mert nem félek magamtól. Csak hogy kiderüljön, nem magány ez: egyedüllét csupán. Van félnivaló, ami egyenes kövezett út a „kompromisszumokhoz”. Na, vajon?
Zuhany alatt eszembe jut, hogy valaki másnak a tusfürdőjét használjam., mert ződebb’. Aztán tornászok egy kicsit, mozgolódok hadd legyek fitt ha vért kell adni kajabonért. A pizsamámat veszem vissza, ma nem megyek sehova. De ez sem lesz igaz, mert ki kellene szellőztetni a fejem. Kávét főzők, a maradékokból az e heti utolsó melegszendvicset készítem. Hallgatom ezt a zenét. Kávé és cigaretta. Eszek, s csak azért is főzők egy mentateát. Mentáltea.
Az államvizsgák nem hagynak nyugton, ezért ismételten ezt a számot hallgatom. Egy kapaszkodó Husserl, Heidegger, Gadamer ellenébe. Ne mind gondolkozzanak helyettem a fejemben. Tudtommal még az enyém, s nem akárkié [das Man] – tevődik hozzá automatice. Fertőzöttek vagyunk, s mégis oly tiszták mint a latyakos hó. De igaz is: nem csepeg semmi, szóval fagy van, nincs latyak – csak feszes hó. Már nem az a puha, hanem az a páncélos, az a melegben  s fagyban edzett. Az államvizsga. A huszadikszázadosok, főképpen a három német. Még szerencse, hogy franciát tanultam, s nem allemande-ot. „Kortárs francia fenomenológia”. „Ricoeur-i hermeneutika”, „Sartre egzisztencializmusa”, „Derrida differance-ja, destruktivizmus”, „Faucoult pszihoanalízis-erósz, bűnözés, börtön”, „totalité et infinité par E. Lévinas”. Hallgatom a zenét, hadd vitatkozzanak ezek össze. Nem kell elköteleződni, nem kell a nem-választást dönteni. Összevitatkoznak bennem, pedig már kezdem megtanulni, hogy mi az a lényeglátás, mi az a végességem, idő s nyelv. Csak ennyi lenne?
Ezt a zenét hallgatom, zűr van, zűrzavaros a Szamos itt a szomszédban. De legalább van benne víz. Erre mondta Cioran (a francia?) hogy minden víznek fulladás színe van. Lehet nem is mondta, s lehet nem ezt, s lehet nem így. Je ne se pas – s nem is lényeg [Wesen, Wessen, ουσια, subtantia/essentia]. Nem ez a lényeg, csak annak látszik. Ειδος – látszat, kinézetében, φαεμενον- megjelenésében. Jaj, hogy meg vagyunk fertőzve. Nem csak én, de te is. És szombat van. S kimegyek sétálni, talán találkozok Esti Kornéllal – de ő nem is az igazi. Sosem voltam ilyen optimista. Kanadában is vannak fenyők.
Egyre csendesebben hallgatom ezt a zenét. Csendre vágyom, hogy hallgatni tudjak.