2016. április 25., hétfő

Vigyázz, mert látunk, kedves doktoranduszka!



Szeretek tanulmányokat olvasni. Olyan tanulmányokra gondolok, amik olyan szépen ki vannak dolgozva, van egy központi gondolatuk, jól megalapozott érvek vannak felsorakoztatva, meg ilyesmik. Amire rá lehet mondani, hogy „tudományos dolgozat”. Miután egy ilyent elolvasok, mindig hálás vagyok a szerzőjének, mert igazából valami olyant csinált, amit én kellene megcsináljak, ha nem volna ő. Mert tudod, én nagyon kényelmes és lusta vagyok. Éppen ezért nem nagyon szedem össze magam, hogy tanulmányokat, „tudományos dolgozatokat” írjak. És minek is, ha megcsinálják helyettem mások?
Szóval, szeretek tanulmányokat olvasni, s rohadtúl unok olyanokat írni. Számomra ezek a dolgozatok nyersanyagok, amiről tudok éjszakánként beszélgetni, álmodozni, gondolkodni. Szükségem van rájuk. Éppen ezért valahol szinte kötelességemnek érzem, hogy a „tudományos dolgozat” ügyét a szívemen viseljem.
Ó, elfelejtettem tisztázni, hogy itt most csak a filozófiára gondolok. Persze, más tudományágak iránt is érdeklődő vagyok, de azok nem érintenek érzékenyen. Na de a filozófia. Háá, az az enyém, az én ügyem is. A filozófia esetében, ha valaki hülyeségeket csinál, akkor megszólal bennem a szókratészi démon, létrehoz egy kategorikusz imperatívuszt, ami szerint: „most és itt be kell szólni!”. Legtöbbször visszafogom magam, mert alighanem nagyon szakszerűtlen, meg lusta vagyok, meg tulajdonképpen nem én kellene a „beszóló” emberke legyek. Hanem a tisztelt tanáraink, meg további konszakrált szakértők.

S most itt van egy rakás doktorandusz. És a többségüknek gőzük sincs mit jelent a doktori kutatás, fogalmuk sincs, hogy mi a filozófia, és össze-vissza írnak, végül ledoktorálnak, és „phd”-k lesznek. Ez kicsit sértő. Ha ők a filozófiám szakemberei, akkor nekem nagyon sok dolgom van, mert a kutatásaik nem alkalmasok az éjszakai álmodozásaimhoz. Csak mérgelődésre jók.
Nagyon fontos feladat volna összegyűjteni és alaposan elemezni a doktori iskolák utóbbi 4-5 éves publikációs termését. De ez nagyon nagy munka, hisz rengeteg tanulmánykötetet, filozófiai (és egyéb) folyóiratot kell átböngészni, megnézni külön-külön a különböző doktoriskolákat, meg egyébként is, akkora adatbázissal rendelkezni, ami – már egy önálló doktori kutatás lehet. Rohadtúl kíváncsi lennék az eredményre. Kiderülne, hogy legfeljebb 30 doktorandusz érdemli meg azt, hogy egy „filozófiai doktoriskola tagja” – a teljes magyar nyelvterületet beleértve – nem is beszélve az ösztöndíjakról. S persze, érthető, hogy a tisztelt tanár urak ezt a munkát nem vállalják: egyrészt nem érdekeltek a szelekcióban, jó ha sok diák van, másrészt meg úgyis kikopnak 3-4 év leforgása alatt ezek a nyámnyila filozófiahajhászok, akik sikkasztanak és a visszaélnek a „dr.” titulussal. Én meg egyelőre lusta vagyok ekkora munkát elvégezni.
De ez itt Kolozsvár. S egyre jobban meg vagyok győződve, hogy Kolozsvár a magyar nyelvterület filozófiai csomópontja. Nem központja, nem centruma – mert ebből a szempontból Kvár csak periféria, távoli vidék. De mégis csomópont. A magyar filozófiai élet minden gomolyagjából a szálak ide (is) vezetnek, és itt összebogozódnak. Ide mindenhonnan érkeznek vendégtanárok, újvidékről, felvidékről, magyarországról (kicsi betű, mert haragszom rá a kerítés miatt). De intézményen kívüli, mozgó figurák is ide térnek vissza (mint TGM, vagy Fifu), jönnek balosok, jobbosok, analitikusok, blábláisták, na, érted, mindenféle filozófus megfordul errefele. Másrészt Kolozsvár egyik legfejlettebb publikációs lokál. Kolozsváron három nyomtatott színvonalas filozófiai lap műkszik: a Kellék, a Többlet, és az Erdélyi Múzeum évi tematikus lapszáma. Könyvkiadásból is jól állunk, de az egyértelműen helyi cucc. A periodikáink viszont ellenkezőleg: lefedik a magyar nyelvterületet. Mert Kolozsvár, ahogy TGM mondja: „Nagyon kellemes hely, és ma már egy európai kisváros, amilyen például Magyarországon nincsen, és sokszor úgy érzem, hogy hazamegyek Kolozsvárról Budapestre, azaz vidékre.”
Így ha a doktoranduszokat akarjuk megnézni, akkor innen, Kolozsvári perspektívából jobb a kilátás.
·         Ugyanis itt a rendezvényeken megforduló emberkék mindig hozzák az információkat, hogy mi hogy működik máshol, kik mit csinálnak.
·         Másrészt a Többletnek kimondott célja, hogy a doktoriskolák orgánuma legyen, így van már lapszáma a kolozsvári (2009/2), a pécsi (2009/3), a debreceni (2012/2) doktoriskoláról. És ugyancsak a Többletben jelentettek meg dolgozatokat a „mű, test, érzet” hallgatói konferencia (2013/1), illetve a „Találkozáspontok” (kolozsvári) doktoranduszkonferencia anyagából is (2015/2).
·         Harmadszor pedig az Erdélyi Múzeumnak van egy „műhely” rovata, ahol kimondottan a kolozsvári doktoranduszok közölnek.
·         S még mindezen túl a már kész phd-k dolgozatai is megjelennek önálló kötetekben az Egyetemi Műhely Doktori Sorozat-ban. Meg persze, a tematikus tanulmánykötetekben, meg konferenciakötetekben is (Bolyai Társaság, Pro Philosophia, stb.) rengeteg doktori dolgozatra bukkanunk.
·         S csak hozzáteszem: nem kolozsvári, de doktoris szövegekkel volt tele az Elpis is, meg egyéb külföldi online és nyomtatott forrás.
Most rájöttem, hogy nem voltam elég korrekt a tisztelt tanár urakkal, de nem javítom ki ezt a tévedésem. Inkább bocsánatot kérek. Mert azért éppen ilyen módon nagyon is hatékonyan szelektáltak, s publikációs lehetőségeket teremtettek az arra való és a nem-arra-való doktoranduszkáknak egyaránt. És könnyebben átláthatóvá, sőt ami még fontosabb, nyilvánossá tették az egész doktori-biznisz szakmai, színvonalbeli helyzetét. Ezért külön méltányolható és értékelhető a törekvésük.

Nó. Valahogy így áll a helyzet kedves doktoranduszok. Egy szakmai nyilvánosság előtt álltok, életek. Ha nem tudjátok mit jelent a doktori kutatás, látjuk. Nézzetek utána, és legalább Eco „Hogyan írjunk szakdolgozatot?” csodás művet olvassátok el. Kicsit jobb azért, mint a Wikipédia. És kezdjetek tényleg kutatni. És csak azután írni, és még azután publikálni. S ha már filozófiából doktoriztok, azért olvasgassatok egy kis filozófiát is. Mert az is látszik, ha nem teszitek. Megértem, ha nem filozófiai az alapképzésetek, de főleg ezért beszélgessetek a doktorit vezető tanárokkal, mert rohadtúl kitűnik, ha nem teszitek – és többnyire nem teszitek. Nem ők kell megkeressenek titeket.
És még három apróság:
- Ez csak egy jelzés, egy apropó, a 2016 ápr. 22-i Doktoranduszkonferenciára.
- Akinek nem inge, annak nem inge. De az önvizsgálat nem árthat.
- Lehet valakinek kedve lesz ebből írni a szakdolgozatát. Filozófiatörténetileg elég érdekes téma, az anyag elérhető. Három év alatt könnyedén lehet elemezni és kritikailag értékelni a teljesítményeteket. Nem személyeskedve, hanem objektív szakmai szempontok alapján. Azt hiszem az rosszabb, mint a személyeskedés.
Mert ami nyilvánosan – publikációként vagy előadásként – megjelent, az már nem magányügy. Vagy ha igen, akkor olyanoké, mint én. :P :D